Diverse / Stutteriet
 

Stutteriet

Stutteriets første opdræt: Tusindfryds Nessie født 2004

Den første stambogsførte shetlandspony blev indkøbt i efteråret 1999. Det var et skønt lille hingsteføl, som desværre kun blev 7 år. Stutteriets første eget opdræt så dagens lys i 2004. Det var Tusindfryds Nessie, der blev stillet til kåring i 2007. Her opnåede hun som den eneste af samtlige i 3 års klasserne på Sjælland kåring i 1. kl. (84%). Desværre var 2007 også det første år, hvor der ikke længere blev udpeget en Junior Champion (hverken af Avlsforeningen for Shetlandsponyer i Danmark eller af Shetland Pony Stud-Book Society). En titel som Nessie havde været selvskreven til. I 2008 blev stutteriets 3. opdræt (stutteriet 2. føl er solgt) fremstillet til kåring. Det var Tusindfryds Neilina. Hun opnåede kåring i 2A med 40 point (80%). Hun var ikke optimal på dagen (fortsat i vækst og lidt for buttet). Alligevel opnåede hun en meget fin bedømmelse, så jeg håber, at hendes nuværende ejere genfremstiller hende.

Status for kåringsresultater til og med 2018 for de hopper jeg har fremstillet er følgende:

6 har opnået kåring i den eftertragtede 1. kl. (heraf 2 på fløjen / altså bedste i klassen)

6 har opnået kåring i IIA (her 2 på fløjen / altså bedste i klassen)

2 i IIB

Da jeg gerne vil have tid til alle mine ponyer, bliver jeg nød til at begrænse antallet af ponyer. Selvom gode kåringsresultater er vigtige, så er det vigtigste for mig fortsat, at de ponyer jeg avler, har det aller bedste temperament. Derfor har jeg også som mål, at alle mine ponyer på sigt (både hingste, hopper og eventuelle vallakker ) aflægger materialeprøve (brugsprøve). Jeg ved godt, at ikke alle avlere finder at en godkendt materialeprøve har nogen betydning. Men jeg mener bestemt, at prøven giver et billede af ponyens samarbejdsvilje. Og jo, det kræver selvfølgelig en ekstra indsats, at gøre sin pony klar til en prøve, men den tid bør man tage sig tid til.

Min "drømmepony" har ikke en bestemt størrelse, men jeg har besluttet primært at satse på avl af store standardponyer på over 100 cm. Målet er at avle typiske shetlandsponyer med et godt fundament - herunder gode hove (ingen hest uden hove), shetlandspony-look og tydeligt kønspræg samt typiske shetlandsponybevægelser - og som nævnt før og vigtigst af alt: Et super temperament!

Jeg kan lide alle farver og aftegn kan være et ekstra plus, men jeg erkender, at de store farvenuancer, der findes i de røde ponyer betager mig. Jeg syntes det ville være fint, hvis man inden for shetlandsponyavlen i Danmark anvendte lige så bred farveskala, som man finder inden for islænderavlen.

Fra 2006 opdeles avlsdyr og deres afkom i hovedstambogen - jf. nedennævnte skema:
Det skal her bemærkes, at der i 2007 blev godkendt en lempelse til kravet for danskkårede hingste, der bevirker, at der ikke længere er krav om bestået materialeprøve. Denne lempelse sker for at sidestille danskkårede hingste med EU-hingste.

 

Copyright: Stutteri Tusindfryd

Dansk Hovedstambog for shetlandsponyer
Alle shetlandsponyer med en treleddet anerkendt afstamning

Hestepas: Farve og evt. logo

Hingste

Hopper

Afsnit A

Dansk-kårede hingste
- altså både en eksteriørgodkendelse, veterinærgodkendelse samt en bestået materialeprøve
- alle hingste i den treleddede afstamning er kåret

*Dansk-kårede hopper
- altså både en eksteriørgodkendelse og veterinærgodkendelse samt en eventuel bestået materialeprøve
- materialeprøve er dog ikke et krav for hopper
- alle hingste i den treleddede afstamning er kåret
 

Afkom, hvor begge forældre er i afsnit A, får rødt hestepas med Avlsforeningen for Shetlandsponyer i Danmark’s logo

*) Iflg. EU-reglerne kan man ikke nægte at kåre hopper, der kvalitetsmæssigt ikke bør indgå i avlen. Disse hopper kåres i 3. kl.

Afsnit B

Dansk-kårede hingste
- eksteriørgodkendt og veterinærgodkendt men UDEN bestået materialeprøve
EU-hingste
- eksteriørkåret og veterinærgodkendt i et andet EU land + Norge og Schweitz (ISPC lande)
- alle hingste i den treleddede afstamning er kåret

Hopper uden dansk kåring
- alle hingste i den treleddede afstamning er kåret

Afkom, hvor en eller begge forældre er i afsnit B, får rødt hestepas uden Avlsforeningen for Shetlandsponyer i Danmark’s logo

Afsnit C

 

Ikke kårede hingste uden veterinærgodkendelse og ikke kårede hingste med veterinærgodkendelse

Hopper efter ikke kårede hingste

Afkom, hvor en eller begge forældre er i afsnit C får anden farve hestepas uden Avlsforeningen for Shetlandsponyer i Danmark’s logo. Dog først når der foreligger en afstamningskontrol v.h.a. DNA

Det er vigtigt at bemærke, at disse afkom ikke har adgang til at blive udstillet ved Avlsforeningens for Shetlandsponyer
 
I sensommeren 2017 blev stutteriet beriget med en Highland pony. West Lodge Abigail blev købt som kommende ridepony, men jeg syntes jo at hun skulle have lov til at blive mor. Det var så heldigt, at der var mulighed for at få hende bedækket ved den skønneste Highland pony hingst inden hendes lange rejse fra det nordlige Scothland til Danmark. Glæden var stor da hun først i juni 2018 fik det skønneste hoppeføl: Tusindfryds HP-Wendy. Indtil videre er planen at beholde Wendy som kommende avlshoppe.
Du bliver aldrig for stor eller for gammel til en Shetland pony
Stutteri Tusindfryd | Birkegaardsvej 45, DK-4370 Store Merloese - Denmark | Tlf.: +45 60881441 | tusindfryd@postkasse.net