Diverse / Info

Info

Registrerings- og kåringsregler samt stambogsføring

Copyright: Stutteri Tusindfryd

Dansk Hovedstambog for shetlandsponyer
Alle shetlandsponyer med en treleddet anerkendt afstamning

Hestepas: Farve og evt. logo

Hingste

Hopper

Afsnit A

 

Dansk-kårede hingste
- altså både en eksteriørgodkendelse, veterinærgodkendelse samt en bestået materialeprøve
- alle hingste i den treleddede afstamning er kåret

*Dansk-kårede hopper
- altså både en eksteriørgodkendelse og veterinærgodkendelse samt en eventuel bestået materialeprøve
- materialeprøve er dog ikke et krav for hopper
- alle hingste i den treleddede afstamning er kåret 

Afkom, hvor begge forældre er i afsnit A, får rødt hestepas med Avlsforeningen for Shetlandsponyer i Danmark’s logo

*) Iflg. EU-reglerne kan man ikke nægte at kåre hopper, der kvalitetsmæssigt ikke bør indgå i avlen. Disse hopper kåres i 3. kl.

Afsnit B

Dansk-kårede hingste
- eksteriørgodkendt og veterinærgodkendt men UDEN bestået materialeprøve
EU-hingste
- eksteriørkåret og veterinærgodkendt i et andet EU land + Norge og Schweitz (ISPC lande)
- alle hingste i den treleddede afstamning er kåret

Hopper uden dansk kåring
- alle hingste i den treleddede afstamning er kåret

Afkom, hvor en eller begge forældre er i afsnit B, får rødt hestepas uden Avlsforeningen for Shetlandsponyer i Danmark’s logo

Afsnit C

 

Ikke kårede hingste uden veterinærgodkendelse og ikke kårede hingste med veterinærgodkendelse

Hopper efter ikke kårede hingste

Afkom, hvor en eller begge forældre er i afsnit C får anden farve hestepas uden Avlsforeningen for Shetlandsponyer i Danmark’s logo. Dog først når der foreligger en afstamningskontrol v.h.a. DNA

Det er vigtigt at bemærke, at disse afkom ikke har adgang til at blive udstillet ved Avlsforeningens for Shetlandsponyer i Danmarks arrangementer.

Hopper og vallakker kan nu også aflægge materialeprøve. Materialeprøver for hopper/vallakker afvikles på samme dag, som der afvikles materialeprøver for hingste. Der afholdes materialeprøvedag både på Sjælland og i Jylland i efteråret.

Avlsmål

I Danmark har man valgt at opdele Shetlandsponyen i tre størrelser*: Mini, Medium og Standard. En 3 års eller yngre Shetlandspony må højst måle 102 cm i stang . For 4 års og ældre ponyer er den maximale højde 107 cm. Minishetlandsponyen må som 4 års eller ældre højst måle 86 cm i stang. Mediumshetlandsponyen må som 4 års eller ældre højst måle 95 cm i stang. Ser man bort fra mål gælder der de samme avlsmål for alle størrelser. Shetlandsponyen må have alle farver herunder brogede – men ikke plettede. Blå øjne/glasøje er uønskede. Dog kan en pony ikke afvises ved kåring udelukkende på grund af "forkert" øjenfarve.. Shetlandsponyen har et dobbelt hårlag om vinteren, som får regnen til at prelle af, og holde dens hud tør selv i det værste vejr. Derimod er sommerhårlaget kort og har en smuk silkeagtig glans. Man og hale er lang og fyldig, og hovskægget er silkeagtigt. Hovedet er lille, velbåret og velproportioneret. Ørerne er små, velrejste, bredt ansat og peger godt fremad. Panden er bred og næseborene er store og åbne. Forbenene skal være korrekt ansat med tilstrækkelig gode, flade knogler med en stærk overarm og en kort afbalanceret pibe samt fjedrende koder. Lårene er stærke og muskuløse med velformede haser. Hovene skal være stærke, runde og velformede. Bevægelsen bør være regelmæssig og fri med god indundergriben. En meget fremragende og væsentlig egenskab hos Shetlandsponyen er dens udstråling af vitalitet, udholdenhed og robusthed.

*) Indtil 2005 var racen inddelt i to størrelser i Danmark: Miniature til og med 86 cm og Standard fra 87 cm og til og med 107 cm (målene galt voksne dyr på min. 4 år)

 

Hvorfor købe en stambogsført shetlandspony efter kårede forældre

Bemærk at fra 1999 skal alle føl registreres - så at et føl har identitetspapirer betyder ikke at hesten har godkendt afstamning!

Det er ikke nogen hemmelighed, at "Shetlandsponyer" på diverse hestemarkeder koster mindre end hos en seriøs avler. Når du køber en registreret shetlandspony efter kårede forældre ligger der et stort avlsarbejde bag den pågældende pony, hvilket bevirker at omkostningerne ved at præstere en salgsklar pony bliver betydeligt  højere end avl på tilfældige uregistrerede dyr. De registrerede Shetlandsponyer er avlet ud fra en vurdering af forældrenes afstamning, eksteriør, bevægelse, sundhed, brugsegenskaber og sidst men ikke mindst temperament. Men dermed selvfølgelig ikke sagt, at man ikke kan være heldig at finde en god pony uden papirer - men det er ofte mere held end forstand.

Reg. vallakker kan fremvises til eksteriørbedømmelse ved avlsforeningen ålige føl- og plageskuer. Der oprettes speciel-klasser for reg. vallakker p.h.v. 0-3 år og over 3 år.

Hvad bruges Shetlandsponyen til

Først vil jeg lige vise en lille artikel, som jeg har modtaget af en god "shetter-bekendt". Det er da vist de færreste husdyr, der formår selv at bringe deres føde hjem :o)

Shetland Pony Earns His Keep!  - Shetland, 20thJanuary 2006
This cold and miserable winter has resulted in deep mud and waterlogged fields. Difficult to get to at the best of times, now they are impossible without some alternative method of transport. Having tried the modern mechanical approach to no avail, the owners of Thordale Carriage Driving Centre decided to adopt traditional methods. Clivocast Norseman is a 4 year old registered Shetland pony colt. Although only 39 high and broken to harness, he has been earning his keep in the Shetland way. Kishies (willow baskets) and a klibber (a wooden pack saddle) were placed on Norseman's back and he carried enough silage up to his field for himself and two other Shetland colts. This sturdy little horse took the food to his field, walking through streams, bogs and rough ground like Shetland ponies for centuries have done before him. Four-wheel drive may get you out of most situations but only a Shetland pony can navigate the boggy open scattald (hill) carrying his supper for his friends and himself!

Foruden at være en super god selskabshest er Shetlandsponyen desuden en alle tiders kørepony. Og sidst men ikke mindst den perfekte startpony for de mindre børn.

I den forbindelse syntes jeg, at det er værd at nævne, at DRF har overtaget en del af den svenske målinddeling med A, B, C og D ponyer, men har valgt ikke at lave en klasse for A ponyer med en max højde på 107 cm. Hermed går DRF glip af et stort rytterpotentiale. Shetlandsponyen kan sagtens klare sig i konkurrencen med de større ponyer, med det kniber mere med rytterne, da de typisk er mellem 5 og 10 år gamle. Hvis disse børn skal konkurrere mod ældre børn på større ponyer, mister de mindre børn hurtigt modet og interessen, og det er trist. Så lad os håbe, at DRF ændre på deres regler.

Shetlandsponyen er også en rigtig god indgangsvinkel til hesteverdenen for folk, der normalt er bange for heste. Har du en ægtefælle eller kæreste, der ikke brænder for "de der heste" ville det måske være en god ide, at få en Shetlandspony "inden for dørene". De er generelt meget kælne, kontaktsøgende, personlige og nemme at håndtere.

Aktiviteter

Avlsforeningen afholdt i sommeren 2000 et internationalt Shetlandsponytræf på Wilhelmsborg, hvor der foruden eksteriørbedømmelser også var konkurrencer i hestevognskørsel, dressur, ridebanespringning, steeplechase og agility med deltagelse af 450 Shetlandsponyer fra 11 lande. I rideklasserne alene var der 172 starter. Lignende show er afholdt efterfølgende: Norge 2002, Belgien 2004, Sverige 2006, Tyskland 2008, Storbritanien 2010 og Holland i 2012. Avlsforeningen afholdeir også løbende forskellige arrangementer rundt om i landet. Endvidere findes der også rundt om i landet "aktivitetsgrupper", der arrangerer lokale arrangementer.

Racens oprindelse

Der er flere teorier om Shetlandsponyens oprindelse.
En teori går på, at ponyen kom ned fra tundraen, og på denne måde endte på Shetlandsøerne, i istiden, da Nordsøen og Norskehavet var tilfrosset. Den efterfølgende isolation på øerne, samt den mindskede fødekilder, under vandringen mod Nord, kan være  årsag til ponyernes vækstforringelse oprindelige størrelse på omkring 135 cm.
En anden teori er baseret på de ponyer, der kan ses på stenaldermalerier i huler i f.eks. Dordogne og Altamira.  Ifølge denne teori, var Shetlænderne de første heste af Equus-typen, der blev bragt til de britiske øer af mennesker, da en af de første folkevandringer netop kom fra området ved den Biscayiske Bugt.
De første spor man har fundet af racen på Shetlandsøerne, daterer sig helt tilbage til 500 f.Kr.
Racen har stort set ikke ændret sig siden. Der har kun været enkelte krydsningsforsøg, et af dem med, den nu uddøde, norske Lofoten pony, der for omkring 125 år siden blev indført af norske indvandrere.
Racen er utroligt hårdfør og nøjsom som følge af det barske klima, der hersker over Shetlandsøerne.

Shetlandsponyen har gennem århundreder været brugt til utallige formål. Øboerne brugte den bl.a. til ride-, pak- og trækdyr. I midten af 1800-tallet var Shetlandsponyen desuden meget efterspurgt i de Nordengelske kulminer på grund af dens ringe størrelse, store styrke, udholdenhed og nøjsomhed.
I dag er Shetlandsponyen udbredt og elsket over hele verden, og kendt som den perfekte ridepony for mindre børn, kørepony for hele familien og selskabspony.

Desuden er Shetlandsponyen verdens stærkeste hest i forhold til sin størrelse.

Lidt Danmarkshistorie

Shetlandsøerne var oprindelig norsk koloniseret, og kom med Norge ind under Danmark i slutningen af 1300-tallet. Danmark indgår i 1469 alliance med Skotland mod England. Den skotske konge gifter sig med Christian den 1.'s datter, Da Christian ikke kan udrede medgiften, pantsætter han Orkneyøerne og Shetlandsøerne til Skotland. Efterfølgende ønsker Skotland en afklaring af pantet af Shetlandsøerne og Orkneyøerne og i 1590 afgiver Danmark endeligt alle rettigheder over øerne.

Island var oprindelig norsk koloniseret, og kom med Kalmarunionen ind under Danmark i 1397. Danmark og Norge skilles ved fredsslutningen (efter Napoleonskrigene) i Kiel den 14. januar 1814. Norge afstås til Sverige, hvorimod Island, Færøerne og Grønland beholdes af Danmark. Island var i fortsat union med Danmark frem til uafhængigheden i 1918. Den personalunion, der indførtes var kun af midlertidig karakter og ophævedes endeligt i 1944. At mange Shetlandsponyavlere og avlere af Islandske Heste også falder for den anden race skyldes måske det faktum, at det er genetisk bevist, at Islænderen bl.a. nedstammer fra Shetlandsponyen!!

Lidt tips og råd i omgang med ponyer (og heste). Nedennævnte henvender sig primært til børn (men de voksne må godt læse med)

Indledningsvis vil jeg starte med at huske på, at det er bedre at en pony er lidt for lille end for stor til rytteren. Mange problemer skyldes at børnene (og det gælder nu også nogle voksne) vælger en for stor pony/hest i forhold til hvad de kan styre.

Og så vil jeg gerne lige minde om, at ponyer er sent udviklede. Så vent med at ride din pony "rigtigt" til den er 5 år, men selvfølgelig kan man godt starte forsigtigt op, når den er 4 år. Men her tænker jeg på større børn. Lidt yngre ponyer tager jo næppe skade af at man sætter et lille barn op på ryggen af den og trækker den en tur. Man kan påbegynde tilkørsel af ponyen, når den er noget yngre. Her belaster du ikke dens ryg på samme måde. Men igen - tænk hele tiden på om ponyen er færdigudviklet.

Der har været en del snak om at det være farligt at omgås heste/ponyer - men langt de fleste ulykker sker fordi at man enten ikke tænker sig om (bruger sin sunde fornuft) eller fordi at man ikke har sat sig ind i hvordan heste/ponyer reagerer på forskellige ting.

Ponyen har stadigvæk alle sine instinkter fra den gang den levede i den vilde natur og opfører sig /reagerer ofte som om at den stadigvæk lever "på de store stepper". Ponyen var i naturen det man kalder et byttedyr, og skulle derfor altid være på vagt over for rovdyr.

  • Du må ALDRIG binde dig fast til din pony

  • Lad være med at vikle træktov eller tøjle rundt om dit håndled

  • Rid altid med sikkerhedsgodkendt ridehjelm  - og spænd hageremmen

  • Ridehjelmen skal passe dig nu - den er ikke beregnet til at vokse i 

  • Rid altid i støvler med hæl - så foden ikke kan glide igennem stigbøjlen, og lad være med at ride med for lange stigremme - ofte passer længden på stigremmen med at du måler stigremmen fra din armhule og ud til dit håndled (altså skal du måle uden at tage selve stigbøjlen med i målet) Rid aldrig ud alene

  • Ponyen kan ikke se ting lige foran og lige bagved - derfor skal du altid nærme dig ponyen lidt fra siden - så den kan se dig - og LØB ALDRIG hen mod den lige bagfra eller forfra

  • Snak med din pony - faktisk kan man lære dem mange ting ved at bruge de samme ord til de samme ting. Nok forstår den ikke alt hvad du siger, men ofte syntes ponyen, at det er hyggeligt at høre din stemme.

  • Ponyen er ikke levende legetøj. Ponyen skal have en fast men kærlig hånd

Og til sidst god fornøjelse med din pony

Stutteri Tusindfryd | Birkegaardsvej 45, DK-4370 Store Merloese - Denmark | Tlf.: +45 60881441 | tusindfryd@postkasse.net